Miért jobb egy felhő alapú állatorvosi szoftver, mint egy telepített?

A szoftverek között – így az állatorvosi szoftverek világában is – egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az olyan felhő alapú szolgáltatások, mint amilyen a VetAssist is. Ez pedig egyáltalán nem véletlen. Gyorsabb, költséghatékonyabb, biztonságosabb, hasznosabb és modernebb megoldás, mint egy telepíthető szoftver, most pedig azt is megnézzük, miért.

Az interneten elég sokat lehet olvasni a felhő alapú szoftverek és szolgáltatások előnyeiről, de itt az ideje, hogy állatorvosi szempontból is megvizsgáljuk a kérdést.

Milyen egy felhő alapú állatorvosi szoftver? Mit jelent ez?

A lehető legegyszerűbben és legközérthetőbben megfogalmazva egy felhő alapú állatorvosi szoftvert interneten keresztül lehet elérni – így bármikor, bárhol használható – míg a telepített szoftvereket általában egyetlen épületen belül, kizárólag bizonyos számítógépeken lehetséges megnyitni. (Azokon a gépeken, amikre telepítették őket) Felhő alapú szoftverek esetében az adatok tárolása is egy internetes tárhely segítségével történik, nem pedig helyhez kötött – ezáltal sérülékeny – szervereken.

A legtöbb különbség a két típus között pedig pusztán ezekből a tényből adódik.

állatorvosi szoftver - felhő alapú

Miért érdemes felhő alapú állatorvosi szoftvert választania egy állatorvosnak?

1. Bárhonnan elérhető, mindig az állatorvosnál lehet

Az állatorvosok nagy része nem csaupán egyetlen rendelőn belül dolgozik, hanem kijárnak különböző állat telepekre, vállalnak helyszíni ellátást, lovakhoz hívják őket és még sorolhatnánk. Ezeket a feladatokat, az elvégzett vizsgálatokat és a kiadott gyógyszereket épp úgy vezetni kell, mint a rendelőn belül, ez pedig akkor a legkönnyebb, ha az orvosnál szó szerint kéznél van a praxismenedzsment szoftvere.

Mivel a felhő alapú állatorvosi szoftvereket internet segítségével bárhonnan el lehet érni, egy ilyen helyzet sem jelenthet gondot. Az orvosnak csupán egy okostelefont vagy tabletet kell magával vinnie ahhoz, hogy használhassa rendszerét.

Telepített megoldások mellett a rendelőn kívüli ellátásokat vagy feljegyzi az állatorvos valahová, később pedig beviszi a rendszerbe az adatokat, vagy egyszerűen elveszik az információ.

 

2. Egyszerre több kolléga is használhatja, akár különböző eszközökről

Egy rendelés alatt általában egyszerre több munkatárs is használja az állatorvosi szoftvert. A recepciósok általában számítógépen dolgoznak, az asszisztenseknek – a munkavégzés helyétől függően – gyakran jobban megfelelne egy laptop vagy akár egy okostelefon, míg az orvosoknak sokszor a kompakt, kis helyen elférő telefon lenne az ideális eszköz.

Egy telepíthető szoftverrel ez egész egyszerűen kivitelezhetetlen. Legtöbbször csak pár számítógépen fut a program, ami így indokolatlanul korlátozza a dolgozók mozgásterét. Egy felhő alapú szoftvert ezzel szemben mindenki olyan eszközről használhat, ami éppen a leghatékonyabb, ráadásul nem csupán 2-3 ember léphet be egyszerre.

3. Hiba esetén az adatok nem vesznek el

Mint már említettük, az adatok tárolásáért felhő alapú szoftver esetén egy internetes tárhely a felelős, nem pedig egy helyi szerver, vagy az egyes eszközök. Ez azt jelenti, hogy ha a rendelőben valami meghibásodik és esetleg tönkre is megy, a számlák, a betegfelvételek, a kezelések és minden adat érintetlen marad.

Semmi nem veszik el és semmi nem sérül meg, így a munka zavartalanul folytatódhat, csupán egy másik eszközre van hozzá szükség.

4. Egyszerűbb a bevezetése és naprakészen tartása

Egy felhő alapú szoftvert nem kell külön szakembernek telepítenie a rendelő számítógépeire és a különböző frissítések is szinte automatikus módon elérhetővé válnak. Persze a fejlesztők háttérmunkája nem kevés, de a felhasználó ebből szinte semmit nem érez meg. Sem nehézségi, sem anyagi szempontból.

A rendszer bevezetése csupán az állatorvosok minimális erőbefektetésébe kerül, a legtöbb feladatot a szolgáltató látja el. A felhasználó megkapja a linket, amin keresztül elérheti a rendszert, illetve a belépési adatokat, ezeknek a birtokában pedig már csak internetre van szükség.

5. Egyszerűen bővíthetők – igazodik a rendelő igényeihez

A legtöbb felhő alapú állatorvosi szoftverre jellemző – a VetAssist-ra pedig különösen – hogy viszonylag egyszerűen bővíthetők. Ez azt jelenti, hogy ha a praxis növekedésével/fejlődésével a korábbi megoldások már nem teljesen elégítik ki a felhasználó igényeit, akkor a szoftvert meglehetősen könnyen lehet „magasabb szintre kapcsolni”.

Ha például egy állatorvos kezdetben csak táskás praxist üzemeltet és értelem szerűen az ehhez szükséges szoftvercsomagunkat választja, nagyobb rendelő nyitásakor vagy webáruház indításakor gyorsan és kevés energiabefektetéssel válthat nagyobb csomagra.

Ez telepíthető szoftvereknél közel sem megy egyszerűen, sőt. Sok esetben szinte lehetetlen.

 

A felhő alapú állatorvosi szoftverek összességében modernebb, simulékonyabb és észszerűbb megoldást nyújtanak a ma praktizáló állatorvosoknak, mint a telepíthető rendszerek. Tegyen egy próbát Ön is!