Állatorvos lettél? 5 nehézség, ami a diploma után vár!

Sokan szeretnének állatorvosok lenni, hiszen az állatgyógyászat egy nagyon szép, felelősségteljes szakma. Az egyetemeken azonban sajnos nem mindig mesélnek a nehézségekről, amelyek a diploma megszerzését követően az orvosokra várnak. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük azokat a kihívásokat, amelyek egy kezdő állatorvos számára nehézséget jelenthetnek.

Cikkünkből megtudhatod, a gyógyításon kívül milyen extra kihívások nehezíthetik meg a hétköznapjaidat, ezen kívül pedig beszélünk kicsit a VetAssist megoldásáról is.

Tarts velünk, ha felkészültebb szeretnél lenni, vagy ha már most gyötörnek a váratlan kihívások!

Túl a diplomán: egy praxis elindításának leggyakoribb nehézségei

1. Az egyetem hasznos, de nem készít fel mindenre

Bár az egyetemen megpróbálják mindenre felkészíteni a leendő állatorvosokat, ez persze lehetetlen, így amikor egy újonc gyógyítani kezd, rengeteg olyan helyzettel szembesül, amellyel korábban még soha.

Csak hogy pár példát említsünk:

  • Egy-egy betegség nem a megszokott tünetekkel jelentkezik, így elsőre félre diagnosztizálhatja az állatorvos
  • Műtétek közben váratlan komplikáció lép fel
  • Sikeres kezelés/műtét ellenére az állat elpusztul
  • A gazdik durván/sértően viselkednek bizonyos esetekben

 Ez talán nem tűnik nagy bajnak, de hatalmas stresszt és lelki terhet jelenthet, amit nem egyszerű leküzdeni. A gyakorlati tudás megszerzése egy hosszú folyamat, ami nem csupán sikerekből és szép pillanatokból áll, hanem sokszor könnyekből is. Na meg persze hibákból…sok-sok hibából.

2. Túl sok feladatra kell koncentrálni egyszerre

Ez persze nem csak magára a gyógyítás folyamatára érvényes, hanem a hozzá kapcsolódó többi teendőre is.

  • Számon kell tartani az ügyfeleket
  • Kezelni kell a betegek adatait, dokumentumait
  • Meg kell tanulni számlázni
  • Folyamatosan figyelni kell, milyen anyagból-és eszközből mennyi áll rendelkezésre
  • Intéznie kell a számlákat
  • Fizetnie kell az adót

 

Mindenre egyszerre kell koncentrálni, segítség nélkül pedig ez nagyon nehéz.

3. A saját praxis elindítása költséges

Ahhoz, hogy egy friss diplomás állatorvos praxist indítson, nem csupán tudásra van szükség, hanem komoly anyagi háttérre is. Ott vannak a magas bérleti díjak, a drága eszközök, a gyógyszerek, egy autó fenntartási költsége, a különböző adók-és tagdíjak, na meg a számlázó rendszerek és a betegfelvételi programok költségei is. Az egyetemről kilépve ezt sokan nem, vagy csak nagyon nehezen tudják finanszírozni, segítség pedig alig akad. Van, akinek a családja tud támogatást nyújtani, mások azonban teljesen magukra vannak utalva.

Egy táskás állatorvosnak már csupán a legalapvetőbb felszerelései is (chipleolvasó, fonendoszkóp, nyírógép, fecskendők, tűk, táska) meghaladják a 300 000 Ft-ot, ezeknek egy részét pedig folyamatosan pótolni kell. A többi költség pedig még csak ez után következik.

4. Az ügyfélszerzés nem mindig egyszerű

állatorvosi kihívások

Vannak az országban ilyen szempontból „szerencsésebb” területek. Ahol kevesebb az állatorvos, ott viszonylag könnyen el lehet indítani egy kezdő karrierjét, más helyeken azonban igencsak sokat kell dolgozni az ügyfelek bizalmáért. A probléma csupán annyi, hogy a rengeteg egyéb teendő mellett kezdetben a marketingre jut a legkevesebb idő.

A gazdik tehát nem feltétlenül fognak tolongani egy újdonsült állatorvos kapujában, ami anyagi nehézségeket és önbizalom gondokat is okozhat.

Az ügyfélszerzéshez érdemes minél hamarabb elindítani egy Facebook és egy Instagram oldalt, amin keresztül posztok, akár hirdetések formájában is kapcsolatot teremthet egy állatorvos a környék gazdijaival. Ezen kívül nagyon fontos a személyes jelenlét: összevezetéses oltások, előadások, gyermekprogramok – ezek mind olyan lehetőségek, ahol a gazdik megismerhetnek egy friss diplomás állatorvost.

Na és persze nem szabad megfeledkezni az állattartó ismerősökről sem! Őket lehet a legkönnyebben becsábítani egy kezdő állatorvos rendelőjébe, a pozitív tapasztalat pedig terjedni fog.

5. Az állatorvosok közössége gyakran elutasító

Azokon a helyeken, ahol már alapból sok állatorvos praktizál, a kezdőket gyakran kirekesztően kezelik: vagy tartanak attól, hogy forgalmat veszítenek, vagy csak úgy érzik, a fiatalok még nem értenek hozzá.  Ez persze nem minden esetben van így, de sok kezdő orvost felkészületlenül ér az indokolatlan bizalomhiány, ez pedig a boldogulásukat is megnehezíti.

Hogyan tudod csökkenteni a kiadásaidat és feladatok mennyiségét?

Ha te is szeretnéd csökkenteni az adminisztrációs idődet és egy rendszerben kezelni a praxisodhoz tartozó minden adatot, lehetőséged van 365 napig használni egy olyan rendszert, amiben minden funkció megtalálható, amire szükséged lehet.

Egy évig teljesen ingyen használhatod állatorvosi szoftverünket, amellyel pofon egyszerűen állíthatsz ki számlákat, írhatsz recepteket, kezelheted a betegek dokumentumait-és elérhetőségeit, illetve gondoskodhatsz a legtöbb adminisztratív feladatról.

Csökkentjük a kezdeti kiadásaidat és egyszerűbbé tesszük a munkádat, hogy több időd jusson a fejlődésre, a praxisod kiépítésére és a jövőd megalapozására!